mai 6, 2021 | Nyheter

Vårrengjøring av båten på 1-2-3!

Vårrengjøring med Flyt Marine

Har båten blitt matt og teaken blitt grå etter mange års bruk? Fortvil ikke. Vi deler våre beste tips for en skinnende ren båt.

1) Spyle båten med ferskvann

Dette må gjøres ofte. Salt som blir liggende i båten gjør gelcoaten matt over lengre tid. Saltet kan også gi vindskjerm og vinduer en matt overflate som man ikke får gjort noe med senere. Har man stelt godt med båten på våren kommer man langt ved å bare ferskvanns spyle båten gjennom sesongen.

2) Grundig vask

Her anbefaler jeg å bruke Yacht Gelcoat Cleaner, spesielt på områder som ofte blir utsatt for skitne føtter. Gå over antiskli dørken med en hard børste for å fjerne all smuss og skitt.

3) Polering

Grundig polering av båten alfa omega for å få en blank båt. Et godt forarbeid med polish gjør også rengjøringen svært mye enklere gjennom sesongen.

Før man begynner er det viktig at båten er ren og tørr. Bruk en polish som er anvendbar på gelcoat og før på polishen i sirkel mønster. Her er det viktig å få av polishen så fort den er tørket med en ren fille. Poler deler av båten om gangen for å sikre at polishen ikke blir liggende på for lenge og brenner seg fast i gelcoaten. Viktig: Man skal ikke polere i direkte sollys. Da risikerer man et ujevnt resultat.

3) WAX

Dette er viktig etter du har polert båten og fjernet smuss og skitt. Påfør et jevnt lag med voks over hele båten og tørk det av med en ren fille når det har tørket (ikke på silikon/sikafleks da dette kan gi flekker). Voksen forsegler gelcoaten med en hinne som beskytter mot smuss og sollys og gir båten en langvarig glans. Voks gjør det også mye enklere å holde båten ren gjennom sesongen.

4) Fenderlist

Her finnes det en rekke ulike produkter på markedet for å fjerne flekker på fenderlisten. Men jeg har funnet ut at det enkle ofte er det beste. Her benytter jeg polish for overflate flekker og for mer dyptgående flekker bruker jeg gode gamle JIF skurekrem. Dette fungerer også særdeles godt på fendere!

5) Teak

Her er det flere ting å tenke på enten om man liker å la teaken bli grå eller om man oljer den opp for en mer gylden farge. Man skal aldri bruke for hard børste når man rengjør teak. Når man rengjør teaken med børste skal man alltid jobbe på tvers av fibrene og ikke på langs. Da risikerer du at teaken blir ujevn over tid. Om du planlegger å slipe teaken er dette en fin måte å “refreshe” den på. Jeg anbefaler i midlertidig å gjøre dette med måte, her risikerer du at det plutselig stikker fram noen skruer om du sliper årlig.

6) Vindskjerm

Spyl alltid av med ferskvann for å unngå at saltkorn lager riper i vindskjermen din. Deretter vasker du vindskjermen med vanlig vindusvask. Har man fått riper i vindskjerm så burde man som regel overlate dette til “profesjonelle”, da quickfixes ofte kan gjøre vondt verre.

7) Vask av puter

Puter kan fort bli misfarget av skitt, salt og solkrem. Mange putetrekk kan vaskes i maskin på 30 grader (følg vaskeanvisning). Viktig at putetrekket kan tas av.

8) Vask av motor

Spyl av alt salt først. Poler som resten av båten og påfør deretter voks. Da skinner motoren etterpå!

Trenger du hjelp med båtpussen, service av motoren eller vinteropplag av båten?

Klikk her for å ta kontakt med oss for et uforpliktende tilbud

Interessert i ny båt?