mai 6, 2021 | Nyheter

Tips til vinterlagring

Gjør båten vinterklar med Flyt Marine

Sommeren er dessverre på hell og båtsesongen nærmer seg slutten for de fleste. Snart skal båten på land og klargjøres for vinteren. I den forbindelse deler teknisk leder Martin sammen med Båtliv.no sine beste tips.

PÅ LAND ELLER I SJØ?

Åpne båter bør tas på land på grunn av nedbør og frost.
Lukkede båter kan ligge på sjøen dersom havnen ikke fryser til (en tynn ishinne er akseptabelt, alternativt boblehavn). Hvis forsikringen ikke dekker vinteropplag på sjøen, tar du båten opp.

Sjekk fortøyningene. Bytt slitte tau og sjakler, fjern skjell og groe. Regn med at fortøyningsfjærer av gummi kan ryke etter en sesong eller to. Det er også smart å doble opp fortøyningene med ekstra tau, lagt med noen centimeter slark.
Tar du opp båten for vinteren tar du også opp fortøyningene. Sjekk for slitasje, rens for groe og vask dem i ferskvann slik at de er klare til neste sesong.

PÅHENGSMOTOREN

Kjør motoren i ferskvann til den er blitt god og varm, gjerne en halvtimes tid. Små motorer opptil 25 hk kan kjøres i en tønne, men pass på at kjølevannsinntaket er under vann. Mot slutten tar du av bensinslangen slik at motoren (og forgasseren) kjøres tom for bensin.

Ta ut pluggene, spray inn lagringsolje eller hell en spiseskje med totaktsolje i hver sylinder. Dra rundt motoren med startsnoren et par omdreininger slik at oljen fordeler seg.

Sjekk giroljen i undervannshuset. Er den grå betyr det at den har fått vann i seg. Da må den byttes. Er oljen blank/farget kan du bytte den til våren hvis du vil.

Smør alle bevegelige deler med vannfast fett(grease). Ikke bruk rustløsende oljer til dette. Oljen renner bort og etterlater metallet rent og klart til rusten.

Avslutt med å la motoren suge opp en glykolblanding (sjekk blandingsforhold) fra en bøtte.
Lagre motoren tørt, fritt og stående (hengende på braketten)

Store påhengsmotorer (fra 30 hk og oppover) leveres helst til forhandler eller et verksted for profesjonell konservering og vinterlagring / gjerne sammen med båten. Dette gjøres gjerne sammen med oljeskift, skifte av filtre mv. Vær oppmerksom på at selv om motoren har gått relativt få timer, kjøres den under betydelig hardere belastning enn en bilmotor. Slik at skifte av olje i motor og undervannshus forlenger motorens levetid vesentlig. Det samme gjelder skifte av filtre.

Generelt er det viktig å følge leverandørs service program. Dette sikrer at garanti opprettholdes og at du er sikret en problemfri motor i mange år.

BÅTEN

Tøm septiktanken før opptak. Spyle og vaske båten godt under. Pass på å få av all groing, skjell mv. Vask båten godt over vannlinjen. Vask vekk smuss og skitt som er kommet gjennom sommeren.

Tøm og desinfisér vanntanker, husk å sette på lokket. Båter som ligger på land må også tømmes for saltvann i kjøle- og sanitærsystemer, som så spyles rene med ferskvann. Husk frostvæskesikring!

Sjekk bruksanvisning for kokeapparat og varmeovn for korrekt vinterlagring.

Ta helst av kalesjen. Sur nedbør og støv i luften lager stygge merker. Tørk kalesjen før lagring. Ta ut og lagre puter og madrasser temperert og tørt

Å vokse båten nå kan virke mot sin hensikt – voksen samler opp skitt om vinteren og må fjernes før du kan vokse på nytt og polere til våren.

Ta hjem alt som ikke tåler fukt eller frost. Plasser gjerne ut en fuktsluker.

Vask tauverk, for eksempel i et putevar som kjøres på 30 grader, med mild såpe.

Du kan gjerne stoffe båten om høsten, moderne selvpolerende bunnstoff tåler å stå over vinteren uten å ta skade av det.

Trenger du hjelp med båtpussen, service av motoren eller vinteropplag av båten?

Klikk her for å ta kontakt med oss for et uforpliktende tilbud

Med ønske om en god høst!

 

Interessert i ny båt?